Welkom bij Pep Job Coating

industriële coating van hout en plaatmateriaal

Font Size

SCREEN

Layout

Cpanel

VuurVacuüm-druk impregneren van hout tot klasse B-s2-d0 conform NEN EN 13501-1. Na machinale reiniging kunnen de producten verder worden voorzien van een beschermende sealer en een verfraaiende semi-filmvormende beits. Lees meer ...

vlotdelenVerduurzaamde vlot- of potdekseldelen voorzien van een meerlaags zwarte semi-filmvormende beits. Lees meer ...

UV curingAkoustische of decoratieve wand- en plafondpanelen voorzien van meerlaags UV systemen. Kwalitatief hoogwaardige afwerking voor de interieurbouwer.  Lees meer ...

zaterdag, 01 mei 2010 02:00

Houtvezels krijgen met UV-lak niet de kans om op te ruwen

Geschreven door  Irma Sanders

gepubliceerd in: Sikkens - Joinery Today

UV curing 220x165Ze hebben even gewacht tot de kinderziektes eruit waren en tot bewezen was dat het ook voor buitentoepassingen bijzonder geschikt is. Toen dat eenmaal zover was, zette Pep Nederland vorig jaar vol overtuiging de stap naar UV-applicatie. Het Bossche bedrijf investeerde in een speciale nieuwe UV-productielijn. In de markt wordt het resultaat in de vorm van supervlakke houten panelen zeer positief ontvangen.

Denken in het verlengde van de klant

De UV-lak wordt aangebracht met een wals en vervolgens geforceerd gedroogd onder UV-licht. Dat zorgt voor een hard laagje als eerste film, waardoor vezels geen kans krijgen om op te ruwen. “Plaatmateriaal van merantie of occoumé kan grof als schuurpapier worden als de vezels opzetten. Dan krijg je opmerkingen als ‘er zit zand in de verf’. Doordat in UV-lak geen water zit, en doordat we het heel snel drogen, behoren die klachten tot het verleden”, is de ervaring van Patrick Koppers, algemeen directeur Pep Nederland.

Meer dunnere laagjes

Bij de voorbereidingen op de aanschaf van de UV-productielijn heeft Pep nauwkeurig in kaart gebracht wat hun klanten vragen, wat Pep wil leveren en hoe dat zo efficiënt mogelijk kan worden gerealiseerd. Sikkens heeft geadviseerd bij de afstemming welke producten het beste bij deze applicatiemethode passen. “Bijzonder is dat wij meer dan twee lagen toepassen. We bouwen het systeem in dunnere laagjes op door na de UV-laag een hechtprimer als tweede tussenlaag aan te brengen”, licht Patrick Koppers toe. “Na Sikkens UV Putty gebruiken we verschillende Sikkens-producten. Niet alleen de primer, ook de midcoat zoals Sikkens WM 260 brengen we industrieel aan. Dat product heeft de optimale mix in prijs en kwaliteit voor industriële toepassingen.”

Controle

Voordeel van walsen en UV-lak is dat het eindproduct er veel meer afgewerkt uitziet. En optische kwaliteit is belangrijk in de bouw, weet ook Theo Koppers, technisch directeur Pep Nederland. “Nadeel van producten die er ‘te’ mooi uitzien is dat de voorgeschreven twee afwerklagen er vaak maar één wordt. Gelukkig komen technisch specialisten als Arie Prins en Albert de Brouwer van Sikkens bij grote projecten op de bouw om schilderwerk te controleren, zodat problemen worden voorkomen. Ook bij ons in de productie controleert Sikkens de verf en de laagdikte, bijvoorbeeld als de gebouweigenaar het project helemaal met Sikkens wil begeleiden. Ik juich dat alleen maar toe; door die begeleiding is materiaal dat op de bouw aankomt, behandeld zoals het hoort. Persoonlijk vind ik dat gebouweigenaren daar nog meer gebruik van zouden kunnen maken. Tenslotte bespaart iedere micron die we hier industrieel aanbrengen de komende tien jaar op onderhoud!”

Geen gezeur

De samenwerking van Pep met Sikkens Joinery & Wood Coatings dateert al van 1985, vertelt Theo Koppers. “We gebruiken veel Sikkens-producten omdat ze goed van kwaliteit zijn en prettig om mee te werken. Toegevoegde waarde van de samenwerking is dat we jarenlang dezelfde mensen over de vloer krijgen. Dat biedt kennis en stabiliteit. Arie en Albert en hun voorgangers kennen ons bedrijf, voelen de sfeer goed aan. We kunnen altijd ruggespraak houden en snel schakelen. Als er iets misgaat willen onze klanten geen gezeur. Ik ben meestal binnen 24 uur ter plekke om te kijken of er iets aan de hand is en hoe we het kunnen oplossen. Ook bij Sikkens voelen ze zich altijd verantwoordelijk voor een eventueel probleem. Al zit dat zelden in de verf, er komt toch iemand bij onze klant kijken. Desnoods alleen ter geruststelling.”

Toegevoegde waarde

Pep Nederland bedient het hele land en werkt samen met veel partijen, van houtimporteur tot aan de houtverwerkende industrie. Naast industrieel aanbrengen van verfsystemen zijn allerlei bewerkingen mogelijk, zoals zagen, frezen, schuren en omkanten bewerken. Commercieel directeur Ilja Schiltmans: “We schilderen niet alleen paneeltjes wit, maar leveren een totaalpakket. Kwaliteit in alle aspecten staat daarbij voorop. In het voortraject steken we veel energie; wat verwacht de klant precies en waar wordt het bewerkte materiaal toegepast. Door te onderzoeken of het gekozen verfsysteem en de gewenste houtsoort op elkaar aansluiten en geschikt zijn voor de beoogde toepassing is, denken we in het verlengde van de klant. Sikkens adviseert daar ook in. Ook aan een goede offerte, nauwkeurige planning en complete logistieke afhandeling besteden we veel aandacht. En innovatie staat hoog in het vaandel; alle opbrengsten uit het bedrijf worden weer in het bedrijf geïnvesteerd.”

Naast de verfsystemen zijn ook de processen bij Pep KOMO-gecertificeerd. “Klanten waarderen de zekerheid die dat biedt”, stelt Ilja. “Net als de seminars die we organiseren in ons opleidingslokaal. Daarbij nodigen we specialisten van onder andere Sikkens uit om iets te vertellen, bijvoorbeeld over hoe verf en hout op elkaar reageren. Als onze relaties die kennis in huis hebben, voorkomen ze risico’s en kunnen ze toegevoegde waarde bieden aan hún klanten!”

Laatst aangepast op donderdag, 26 september 2013 10:12

NIEUW

100% UV afwerking

P9 UV panelen 220x165 

 

Plaatmateriaal meervoudig schuren, calibreren en afwerken met 100% UV hardende coatings. Geschikt voor zowel kant en klaar interieurbeplating als het gronden van MDF, populier en berken triplex voor binnentoepassingen.


NIEUW

 ColorShield® Anti Aging

 ColorShield Anti Aging sample

 

Bescherm uw naaldhoutproducten tegen snelle vergeling met een ColorShield® Anti Aging voorbehandeling. Ook toepasbaar onder grey- en whitewash afwerkingen.


Referentieprojecten

  • Projecten apotheek 220x165Voor zowel de houten buitengevel als de binnenwanden van de nieuwe apotheek aan de Jachtlaan in Delfzijl verzorgde Pep Nederland de industriële coating. Voor de buitengevel is niet gekozen voor materialen die een natuurlijk verouderingsproces doorgaan. Dat was in het kader van de duurzaamheid wellicht een voor de hand liggende keuze geweest. Echter gedurende de periode van natuurlijke veroudering zou de apotheek veel aan uitstraling verliezen. De keuze voor het hout is daarom Accoya® geworden.

NIEUW

 ColorShield® Anti Aging

 ColorShield Anti Aging sample

 

Bescherm uw naaldhoutproducten tegen snelle vergeling met een ColorShield® Anti Aging voorbehandeling. Ook toepasbaar onder grey- en whitewash afwerkingen.


NIEUW

100% UV afwerking

P9 UV panelen 220x165 

 

Plaatmateriaal meervoudig schuren, calibreren en afwerken met 100% UV hardende coatings. Geschikt voor zowel kant en klaar interieurbeplating als het gronden van MDF, populier en berken triplex voor binnentoepassingen.


U bevindt zich hier: Home Publicaties Joinery Today (mei 2010)